בעיות חברתיות אצל ילדים – התמודדות בשיטת רבדים
ילדים רבים חוֹוים קשיים חברתיים בדרגות שונות. בהפסקות הם מוצאים את עצמם לבדם, בלי חברים, ובמקרים רבים נראה גם קשר בין הקושי החברתי לקשיים אחרים – בעיקר בלימודים. אלא שלרוב, בעיות חברתיות אצל ילדים קשורות במיומנויות בסיסיות הדרושות לילד, ובהיעדרן הוא מתקשה ליצור קשרים חברתיים. שיטת רבדים, אותה פיתח ליאור דגן, נותנת לכך מענה מלא. השיטה מאפשרת לילד לבנות את המיומנויות הללו בתהליך סדור. כך הוא יכול להתגבר על הקשיים, לעמוד באתגרים ולשפר את היכולות האישיות, הלימודיות והחברתיות שלו. וכמובן, הקשיים הללו אינם נחלת הילדים בלבד. לגבי קשיים חברתיים ורגשיים בקרב מבוגרים – לחצו על הקישור.
אבחון בעיות חברתיות אצל ילדים
ילדים בגילאים שונים מתמודדים עם קשיים ברמה החברתית או הלימודית. היכולת שלנו לזהות את הקשיים הללו, היא שתעניק להם את הכלים הנכונים ואת ההכוונה המתאימה. למעשה, אבחון בעיות חברתיות אצל ילדים עוזר לנו להבין את התמונה המלאה ביחס לנושאים כגון:
- כישורי הקריאה והכתיבה של הילד
- היכולת של הילד לקרוא מצבים חברתיים
- היכולת של הילד לזהות רכיבים שונים ולחבר ביניהם לצורך הסקת מסקנות
- שימוש נכון ביכולות אלה על פי צרכי הילד ובשליטתו המלאה
ככל שתהליך האבחון מתבצע באופן אישי, ממוקד ומדויק יותר, כך ניתן לאבחן בעיות חברתיות אצל ילדים. בזכות האבחון המדויק ניתן להגדיר גם תכנית עבודה ברורה. התכנית תעניק לילד ארגז כלים חיוני וסט של מיומנויות שיאפשרו לו להשתלב טוב יותר הן בתחום החברתי והן בתחום הלימודי. גישה זו מעניקה לילד הזדמנות אמיתית לרכוש את היכולות והמיומנויות הדרושות. התפיסה שבבסיס הגישה: הקשיים שחווה הילד אינם עובדה מוגמרת – אלא מצב שאפשר בהחלט לשנות עם הכלים הנכונים.
גישה זו קוראת תיגר על התפיסה המקובלת, המתבטאת באמירות נחרצות כגון: "זה האופי שלו!", או "ככה אני, לא יכול אחרת". זאת בעיקר לגבי ילדים שמתנהגים באופן שגורם לילדים אחרים להתרחק מחברתם. ובמיוחד: בעלי הפרעת קשב וריכוז שאינם יודעים כיצד להתמודד עִמָּהּ. וריאציה ייחודית של שיטת רבדים מוקדשת לילדים ומבוגרים אלה.
יאנוש קורצ'ק מוזכר רבות באתר זה – גם קריאת התיגר של שיטת רבדים על התפיסות המקובלות, היא בהשראתו ובהשפעתו. ב"כיצד לאהוב ילדים" קורצ'ק מאבחן בחדות סוגים שונים של ילדים עם שלל בעיות חברתיות. קורצ'ק אינו מסתפק באבחנה – הוא מתאר דרכים להיטיב עם הילדים, דרכים שמחייבות התנערות מדעות קדומות. על קאיטוש כתוב כבר בתחילת הספר, שהוא "מרבה להתקוטט עם חבריו" (תרגום: אורי אורלב). בסוף הפרק הראשון אנו מבינים, שקאיטוש לא באמת רוצה לריב. קאיטוש הוא ילד שמתקשה לשים לעצמו גבולות. את הגבול הדק בין המצחיק למטריד, הוא מבין מאוחר מדי. הוא תמיד מגלה שהמורים שלו, ההורים או החברים שלו, הבינו את הדברים אחרת מכפי שתיאר לעצמו… קורצ'ק הקדיש את הספר "לילדים חסרי המנוחה" – ולילדים האלה מוקדש מקום רב בשיטת רבדים.
טיפול בבעיות חברתיות אצל ילדים
אבחון בעיות חברתיות אצל ילדים הוא צעד בסיסי וחיוני, בוודאי לנוכח האתגרים שהילד חווה בבית הספר או עם חבריו. הקושי בהבנת תכני הלימוד בכיתה וחוסר היכולת לזהות מצבים חברתיים בצורה נכונה – שני אלה עשויים להיות קשורים זה לזה. טיפול מדויק בהם מאפשר לילד להתגבר על שני המכשולים שניצבים בפניו. שיטת האבחון של ליאור דגן לצד קביעת תכנית עבודה, המותאמת לצרכיו של הילד באופן אישי, זהו "השילוב המנצח". זהו השילוב שמעניק לילד את ההזדמנות לחולל שינוי של ממש בכל תחומי החיים.
הערה לגבי ההיגד "שיטת האבחון": אין מדובר באבחון הדומה לזה הנעשה במכוני האבחון השונים. אין מדובר במסמך המקנה הקלות או התאמות כלשהן. מדובר באַמְבֶּ"ר: אבחנה מדויקת בשיטת רבדים. למידע מלא על כך, לחצו על הקישור.
רוצים ללמוד באווירה אחרת?
השאירו פרטים ונחזור בהקדם:
