המאמרים המופיעים בדף זה עוסקים במצבים שבהם קשייו של הילד (או המבוגר) באים לידי ביטוי באופן שמקשה על הסביבה להבינם. יש ונראה שהקושי של הילד הוא בכיוון אחר לחלוטין מהקושי האמיתי, או אף הפוך לו, ולעיתים נראה כאילו אין לילד קושי כלל, אפילו להפך. במקרים מסוימים, הילד עצמו אינו מודע לקושי האמיתי שלו.
ליאור דגן הגיע להבנה לגבי הקשיים והמצוקות הנסתרים, בעיקר מתוך חוויותיו האישיות, כבעל לקות מסוג שלא היה ידוע לסביבתו ולעצמו. בשיחה שלפניכם, שרונה דוכנה משוחחת עם ליאור דגן על כך – על המצוקה הנסתרת, שבאה לידי ביטוי באופן שנראה לא כמצוקה, אלא דווקא כביטוי לזלזול ושחצנות.
מהו סודה של הילדה שהייתה "אלופה בקריאה, אפס בהבנת הנקרא"? מהו הדבר המתוחכם ש"הטיפש" מתעסק בו ועמל עליו ללא הרף? על קריאה והבנת הנקרא, על דרך אי-התמודדות פתלתלה ונסתרת – סיפורה של הילדה הראשונה בכיתה בקריאה.
מדוע הילד הטוב הזה נהיה פתאום אלים? ליאור דגן מציג את זיהוי המצוקה הנסתרת ואת תהליך העבודה בשיטת רבדים. מה הניע את הילד לבחור בדרך האלימות, וכיצד הצוות החינוכי בביה"ס יכול למנוע זאת.
ברשומה קצרה זו, ליאור דגן מציג את תפיסתו לגבי ההתייחסות הנכונה להתנהגות פוגענית או הימנעותית, כמו גם את ההתייחסות השגויה הפופולארית. בסוף הרשומה – קישור למאמר המציג יישום מלא של הדברים, מקרה אמיתי של ילד ש"פתאום הפך אלים".
"כל המורים אומרים לי רק כמה הוא חכם וחכם, ובמבחנים – אפס!"; "לפעמים הוא יודע הכי טוב, ולפעמים כלום." איך ילד יכול להגיע למצב של חוסר תפקוד מוחלט, למרות יכולות גבוהות.
האם הילד המציק בהכרח סובל מבעיה? ואם כן – האם ייתכן שכל הבעיה היא חוסר אהבה? האם ההתנהגות השלילית תיפסק אם הילד יאמין בעצמו, או אם יהיה מבוגר שמאמין בו? ומה היה יאנוש קורצ'ק אומר על כך?
גם אנשים בעלי ביטחון עצמי גבוה, מוצלחים ו"מצליחנים", עלולים למצוא את עצמם במצב שבו הם משתפים פעולה עם השפלתם המתמשכת. גם כשהאדם נראה כצוחק, נהנה, "זורם" – אנו חייבים להפעיל רגישות ולזהות את המצוקה הנסתרת. התרחשות קשה, ייתכן שהקוראים המבוגרים היו עדים לה.
רוצים ללמוד באווירה אחרת?
השאירו פרטים ונחזור בהקדם:
הממליצים שלנו
איריס סמליאן - אמא של אורן ובן
ליאור דגן מורה מיוחד. מצליח לגרום גם לתלמיד שמאמין שהוא שונא ללמוד, לגלות בתוכו את הסקרנות ואת הרצון להבין. אני מאושרת שבחרתי בו כמורה לילדיי.
רונית ל.
ליאור בנה תכנית לימודים לבני ובהדרכתו ובתמיכתו, שכללה זמן מעבר לשיעורים, בני ניגש ליחידה הראשונה במתמטיקה ולאחריה ליחידה השנייה, וכן לשתי יחידות בלשון, והצליח בבחינות. ללא ליאור, בני היה ממשיך להאמין שמתמטיקה הינה מעבר ליכולותיו – ליאור עזר לו להאמין בעצמו וביכולותיו.
איתי בראונשטיין - סטודנט באוניברסיטת ת"א
ליאור עזר לי מאוד בשיעורים הפרטיים במהלך הסמסטר, שהתבצעו בעזרת תוכנת הסקייפ, ללמוד את החומר מרמה של חוסר הבנה כמעט מוחלט לרמה שאפשרה לי לעבור את המבחן במועד א'.
אסנת טרנוס - מאמנת אישית, אמא של גיל
מחוויה אישית מביקור אצל ליאור עם הבת שלי, אני יכולה להעיד על שיעור מצחיק ומעורר סקרנות. זו הייתה חוויה אחרת שונה מעוררת ובהחלט מלאת הומור וכיף גדול! ואנחנו למודי ניסיון עם דרכים אחרות. אני יכולה רק לומר בצער: חבל שלא פגשנו אותך הרבה לפני - הרבה תסכול היה נחסך מאיתנו.
לימור פרידמן - ספרנית ומורה לפסנתר ומוסיקה בבית ספר תיכון
הדילמות מוצגות ע'י ליאור בכישרון רב, בסיפורים שניתן להזדהות ולהתמגנט בקלות עם גיבוריהם. בכל הרצאה הצופה מצטייד בתובנות שעשויות לחולל שינוי משמעותי בהמשך דרכו בחיים. ניכר כי נעשתה הכנה רבה וחשיבה עמוקה בדרך ההגשה וכן רצון אדיר לסייע ולהוביל את הצופה למסע אל מחוזות חשובים בעבורו. אני מודה מעומק הלב לליאור על הרצאותיו המעולות ומצפה לעוד רבות.
אורנה אנגל - מורה לאומנות ומחנכת
ליאור מביא מסר חשוב, אולי החשוב ביותר שניתן להביא: "הייה אתה, בדיוק כמו שאתה." החיבור של ליאור לדמויות שהוא מספר עליהן מתגלה במהלך ההרצאה, והוא נוגע ללב ומשעשע כאחד.
לירי שדמי - יועצת חינוכית ומלווה ילדים עם צרכים מיוחדים
אני מלאת התפעלות מהדרך שלך לעבוד עם הנערה הזאת גם במתמטיקה וגם בפן ההתנהגותי והמוסרי. תבורך.
אביגיל אורן - מורה למתמטיקה בחינוך הרגיל והמיוחד
ליאור הוא נכס. כשליאור לוקח מקרה לידיו הוא נותן את הנשמה ואינו חוסך שמץ של מאמץ. הוא מתייחס לכל מקרה כאילו הוא במרכז עולמו.