מעוניינים באוירת לימודים שונה ורגועה?

השאירו פרטים ונחזור בהקדם

    ככה בדיוק הוא מושלם?

    באחת מקבוצות המורים בפייסבוק, מישהי פרסמה שיר. בבית הראשון מתואר ילד מציק ומפריע, "הכי מרגיז בעולם", ובבית השני – ילד ש"בוהה ומעביר את הזמן". בבית האחרון: "אם תפגשו אותו, תגידו לו (ולכולם), שהוא אהוב ואין כמותו, וככה בדיוק הוא מושלם." השיר זכה לתגובות: מרגש, מדהים, נפלא, כמה שזה נכון, רק שנזכור לעשות זאת, ועוד.

    צר לי להיות משבית שמחות, אך תגובתי הייתה שונה. חשוב מאוד שהמורים יבינו: אין זה מרגש, אין זה נפלא ואין זה נכון. ואם אכן "נזכור לעשות זאת" – נהווה חלק מכריע בהמשך ההידרדרות של הילד, הידרדרות הביטחון העצמי שלו.

    לגבי הילד המפריע: אסור לנו בשום פנים ואופן לומר לו שככה בדיוק הוא מושלם. זה שקר. התנהגות כזאת של הילד בכיתה, או בכלל, היא ביטוי למצוקה שאינו יודע להתמודד עמה. עם הזמן, הילד עלול לראות את ההתנהגות הבלתי נסבלת כדבר המייחד אותו, להיות שרוי באימה (ואינני מגזים) שבלי זה אין בו כלום. מבחינת שיטת רבדים – זהו ביטחון עצמי נמוך עד אפסי. אסור לנו לומר לו שככה בדיוק הוא מושלם, להפך: אנו יודעים שאתה לא באמת אוהב להציק. רק כך יתחיל המסע של הילד לקראת מי שהוא באמת. לגבי הילד שיושב ובוהה: אכן ייתכן שכך טוב לו, אך סבירות גבוהה שהילד הזה במצוקה, נמנע מתקשורת עם ילדים וממשחקים עקב בעיות שבאחריותנו לאתרן. ללא עזרה, הילד יזהה את הבעיות הללו כחלק בלתי נפרד מאישיותו. הוא יתחיל להאמין שזה מה שראוי לו. שוב – זהו ביטחון עצמי נמוך עד אפסי.

    איך נדע? נדבר עם הילד, נדבר עם בני משפחתו ועם המורים שבאים איתו במגע, נקשיב ונתבונן. בהתבוננות – נחפש דפוסי התנהגות שחוזרים על עצמם, ונצא מהנחה שאותם דפוסים אמורים לתת מענה למצוקה מסוימת.

    לחצו על הקישור – סיפורו של דני (שם בדוי), שניצל מגורל אומלל, ניצל מחיים של התייחסות לעצמו כאדם אלים, בזכות ההתבוננות שעשיתי (מתוארת בפירוט); אך אינני רוצה להתהדר בנוצות זרים: לא רק העבודה שלי הכריעה את הכף כאן, אלא גם, ובעיקר, שיתוף הפעולה של אנשי הצוות החינוכי, שעשו מאמץ גדול – קודם כל השתחררו מפרדיגמות "מובנות מאליהן" (אין זה קל!), ובשלב הבא: פעלו בהתמדה ליצירת שינוי למען הילד, כמו גם למען ילדים אחרים, שעלולים להגיע למצב דומה. ילדים שהיו במצב של ביטחון עצמי נמוך עד אפסי, התקדמו עד למצב של ביטחון עצמי מבוסס.

    ואם כל האמור לעיל נראה לכם מופרז, אתם לא לבד. תלמידה חכמה שלי אתגרה אותי בשלוש שאלות:

    1. האם ילד שמציק, ילד שבוהה וכו' – בהכרח סובל מבעיה?
    2. נניח שכּן – אז, האם ייתכן שהבעיה של כל הילדים היא חוסר אהבה, ואם ילד ימצא דמות חינוכית שתאמין בו, מבוגר שיאמין בו ויאהב אותו כפי שהוא, הבעיות תיפסקנה מעצמן, שהרי הילד יאמין בעצמו וישתדל לשנות את דרכיו?

    שאלות מצוינות. למענה מלא לשלושתן – לחצו כאן.

    רוצים ללמוד באווירה אחרת?

    השאירו פרטים ונחזור בהקדם:


      הממליצים שלנו

      איריס סמליאן - אמא של אורן ובן

      ליאור דגן מורה מיוחד. מצליח לגרום גם לתלמיד שמאמין שהוא שונא ללמוד, לגלות בתוכו את הסקרנות ואת הרצון להבין. אני מאושרת שבחרתי בו כמורה לילדיי.

      רונית ל.

      ליאור בנה תכנית לימודים לבני ובהדרכתו ובתמיכתו, שכללה זמן מעבר לשיעורים, בני ניגש ליחידה הראשונה במתמטיקה ולאחריה ליחידה השנייה, וכן לשתי יחידות בלשון, והצליח בבחינות. ללא ליאור, בני היה ממשיך להאמין שמתמטיקה הינה מעבר ליכולותיו – ליאור עזר לו להאמין בעצמו וביכולותיו.

      איתי בראונשטיין - סטודנט באוניברסיטת ת"א

      ליאור עזר לי מאוד בשיעורים הפרטיים במהלך הסמסטר, שהתבצעו בעזרת תוכנת הסקייפ, ללמוד את החומר מרמה של חוסר הבנה כמעט מוחלט לרמה שאפשרה לי לעבור את המבחן במועד א'.

      אסנת טרנוס - מאמנת אישית, אמא של גיל

      מחוויה אישית מביקור אצל ליאור עם הבת שלי, אני יכולה להעיד על שיעור מצחיק ומעורר סקרנות. זו הייתה חוויה אחרת שונה מעוררת ובהחלט מלאת הומור וכיף גדול! ואנחנו למודי ניסיון עם דרכים אחרות. אני יכולה רק לומר בצער: חבל שלא פגשנו אותך הרבה לפני - הרבה תסכול היה נחסך מאיתנו.

      לימור פרידמן - ספרנית ומורה לפסנתר ומוסיקה בבית ספר תיכון

      הדילמות מוצגות ע'י ליאור בכישרון רב, בסיפורים שניתן להזדהות ולהתמגנט בקלות עם גיבוריהם. בכל הרצאה הצופה מצטייד בתובנות שעשויות לחולל שינוי משמעותי בהמשך דרכו בחיים. ניכר כי נעשתה הכנה רבה וחשיבה עמוקה בדרך ההגשה וכן רצון אדיר לסייע ולהוביל את הצופה למסע אל מחוזות חשובים בעבורו. אני מודה מעומק הלב לליאור על הרצאותיו המעולות ומצפה לעוד רבות.

      אורנה אנגל - מורה לאומנות ומחנכת

      ליאור מביא מסר חשוב, אולי החשוב ביותר שניתן להביא: "הייה אתה, בדיוק כמו שאתה." החיבור של ליאור לדמויות שהוא מספר עליהן מתגלה במהלך ההרצאה, והוא נוגע ללב ומשעשע כאחד.

      לירי שדמי - יועצת חינוכית ומלווה ילדים עם צרכים מיוחדים

      אני מלאת התפעלות מהדרך שלך לעבוד עם הנערה הזאת גם במתמטיקה וגם בפן ההתנהגותי והמוסרי. תבורך.

      אביגיל אורן - מורה למתמטיקה בחינוך הרגיל והמיוחד

      ליאור הוא נכס. כשליאור לוקח מקרה לידיו הוא נותן את הנשמה ואינו חוסך שמץ של מאמץ. הוא מתייחס לכל מקרה כאילו הוא במרכז עולמו.
      חברת פרסום דיגיטלי חברת פרסום דיגיטלי