לִיבֶּ"ר: למידה ייחודית בשיטת רבדים
מהו תהליך לִיבֶּ"ר?
זהו תהליך המתקיים בעקבות תכנית סדורה ומפורטת, הנכתבת בידי ליאור דגן לאחר פגישת אַמְבֶּ"ר – אבחנה ייחודית בשיטת רבדים (הסתייגות: במקרים מסוימים אַמְבֶּ"ר איננו נדרש). התכנית מפורטת – אך גם גמישה ומזמנת מקום רב לספונטניות ולצרכים שעשויים לעלות במהלך התהליך.
תהליך הלמידה הוא כזה, שמאפשר לראות את שלבי ההתקדמות. ליאור דגן מנחה את ההורים (או את התלמיד עצמו, במקרה של תלמיד מבוגר) כיצד לזהות את ההתקדמות ההדרגתית של הילד.
באילו תחומים מתבצע התהליך, וכיצד?
ליאור דגן מקיים לִיבֶּ"ר במגוון תחומים – לימודיים ושאינם לימודיים: בניית ביטחון עצמי, מתמטיקה, לשון, שימוש נכון בשפה, הבנת הנקרא, כישורים חברתיים, הבעה בכתב ובעל פה ועוד.
בתחתית הדף – דוגמאות לתהליכי לִיבֶּ"ר כפי שליאור מציג בפני ההורים והמורים. חשוב לציין: הדוגמאות מציגות את המכתבים בעילום שם ובמקוצר. מה שההורים והמורים מקבלים הוא כמובן מקיף יותר.
ערך מרכזי בתהליך לִיבֶּ"ר: הקשר בין ידע והשכלה למחשבה ורגש
המילה לִיבֶּ"ר, לבד מהיותה ראשי התיבות (אגב, ראשי תיבות זו אחת התרומות של העברית לתרבות האנושית), מרמזת על הגזע הלטיני liber, שענפיו הם: liberty – חירות; library – ספרייה. חירות המחשבה, החירות להרגיש ולהיות אתה-עצמך, בד בבד עם השכלה ועושר מחשבתי ורגשי, המבוטא בספרייה, ביתם של ספרים רבים ושונים – כל אלה מהערכים שבשיטת רבדים. (הערונת: בשפות השמיות יסוד משפחת מילים מכונה "שורש", ובשפות לטיניות – "גזע")
שני הספרים האלה מומלצים ביותר. ולענייננו: שניהם קושרים באופן ברור בין ספרים וסיפורים, לבין החירות לחשוב ולהרגיש את מחשבותיך ותחושותיך האמיתיות. ההתקדמות בתהליך נעשית גם בעזרת ספרים אלה וספרים בכלל, ובמיוחד בעזרת כישוריו של ליאור כמספר סיפורים; כן, גם בהוראת לשון, מדעים ומתמטיקה.
קשר רציף עם ההורים: שקיפות ושיתוף
בתהליך לִיבֶּ"ר מוקדש מקום מיוחד לשקיפות ולשיתוף ההורים. השיעורים מוקלטים, והגישה להקלטות – בלבדית להורים.
שני עקרונות חשובים בשיטת רבדים – עיקרון ההסתייגות ועיקרון כבוד האדם: אין הקלטה במקרים של התנגדות, ולוּ מזערית, מצד התלמיד.
בתמונות המסך שלפניכם ניתן לראות את השקיפות,את השיתוף ואת הקשר הרציף עם ההורים והמורים, כמו גם את ההצלחות שבתהליך ואת הערכים המשתקפים בו.
הערכים הלימודיים והאישיים: הרחבת אופקים, קישור בין תחומים, ראייה מערכתית, אמון, התמדה, שקיפות, כבוד לילד (יאנוש קורצ'ק!), התייחסות לתלמיד כאדם לצד ההישגים הלימודיים, נחישות, למידה כבילוי, דיוק, שאיפה להשגים, תמיכה בהורים, קשר רציף עם ההורים והמורים, הומור, הוקרת המאמצים והאמון של התלמיד והוריו.
דוגמאות נוספות לתהליכי לִיבֶּ"ר תצורפנה לדף זה בקרוב.
ילדה שהתקשתה בהבנת הנקרא ובמיומנויות למידה
נחום: בנייה יזומה של ידע לשוני כמענה להיעדר ידע אמפליציסטי
ידע אמפליציסטי – מושג לא מוכּר לרבים מאיתנו, אך חשיבותו עצומה בהתייחס ללמידה וגם לתפקוד בחיי היום-יום. במכתב שלפניכם מוסברים המושג ומשמעות היעדרו. עוד מתואר במכתב זה כיצד ליאור דגן בנה, בשיטת רבדים, את הידע של הילד, כך שמצבו השתפר בתחום הלימודי והחברתי.